Galeria dań z menu
Zobacz na zdjęciach, jak wyglądają dania, które podajemy w Restauracji Schronisko Bukowina i już teraz zastanów się, co zamówisz podczas swojej wizyty w restauracji.
BurgeryDania główneDeseryDla dzieciDodatkiNalewki Schroniska BukowinaNapoje alkoholoweNapoje bezalkoholowePrzystawkiSałatyStekiZupy
Tartaletka migdałowa / Almond tartlet / 26 zł
z kremem cytrynowym, paloną bezą i malinową żelką / with lemon cream, meringue and raspberry jelly
Wegetariański Croissant Burger / 48 zł
croissant, grillowany bakłażan, panierowany ser, smażone pieczarki z natką pietruszki, rukola, guacamole i salsa pomidorowa / crossaint, grilled aubergine, breaded cheese, fried mushrooms with parsley, arugula, guacamole and tomato salsa
Gnocchi z masłem / Gnocchi with butter / 10 zł
Makaron linguine / Linguine pasta / 48 zł
z pesto pistacjowo-truflowym, musem z sera burrata, chipsem z prosciutto i prażonymi pistacjami / with pistachio-truffle pesto, burrata mousse, prosciutto crisp and roasted pistachios
Łosoś z risotto truflowym / Salmon with truffle risotto / 65 zł
z grillowaną cebulą dymką, pieczonymi pomidorami koktajlowymi, oliwą szczypiorkową i parmezanem / grilled onion, baked tomatoes, chive oil and parmesan
Krem z pomidorów / Tomato cream / 27 zł
z mozzarellą w panierce panko, pesto pietruszkowym i bruschettą z sałatką siekaną / with mozzarella in crispy panko, parsley pesto and bruschetta with herb salad
Chrupiące pierożki / Crispy dumplings / 38 zł
z szarpaną wołowiną, bulionem, sałatką ziołową i oliwą chili / with pulled beef, broth, herb salad and chili oil
Gnocchi / 42 zł
w sosie śmietanowo-parmezanowym, z suszonymi pomidorami, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i orzechami włoskimi / in cream and parmesan sauce with dried tomatoes, spinach, cherry tomatoes and walnuts
Łosoś w cytrusach / Salmon in citrus fruits / 32 zł
z sokiem z zielonego ogórka, oliwą szczypiorkową i kwaśną śmietaną / with green cucumber juice, chive oil and sour cream
Grillowana polędwica wołowa / Grilled beef tenderloin / 48 zł
w plastrach, z sosem kaparowo-truflowym, musem bryndzowym i pesto pietruszkowym / in slices with caper-truffle mousse and basil-parsley pesto
Szarpana jagnięcina w chrupiącym panko / Pulled lamb in crispy panko / 45 zł
z moskolem z kiszonej kapusty, pieczoną cebulką, musem bryndzowym i oliwą chili / with sauerkraut moskol, baked onion, sheep cheese mousse and chili oil
Burrata w cieście francuskim / 48 zł
z pesto bazyliowo-pietruszkowym i musem z pieczonej papryki
Krem bryndzowy / 27 zł
z oliwą szczypiorkową, chipsem z boczku i bryndzą ziołową / with chive oil and bacon crisp
Grillowana polędwica w bułeczce bao / 45 zł
z sałatką z kopru włoskiego, kompresowanym ogórkiem i sosem aioli
Wędzony pstrąg z selerowym gratin / 38 zł
ziołową bryndzą, puddingiem z zielonego groszku i oliwą chili
Sernik baskijski / Basque cheesecake / 29 zł
z serka Philadelphia, z kakaowym spodem / made of Philadelphia cheese, with cocoa base
Jagnięcina / Lamb meat / 72 zł
z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, karmelizowanymi burakami, ziołową sałatką, puree z selera i sosem anyżowym / with baked cherry tomatoes, caramelized beetroots, herb salad, celery puree and anise sauce
Makaron linguine / 46 zł
z pesto pietruszkowym, ricottą, chipsem z prosciutto i Pecorino Romano DOP
Burger Szefa / Chef’s Burger / 49 zł
rolls z ciasta półfrancuskiego, szarpana karkówka, jajko sadzone, jalapeno, ser pleśniowy, rukola, sos pistacjowo-truflowy / roll made of semi-puff pastry, pulled pork, fried egg, jalapeno, blue cheese, arugula, pistachio-truffle sauce
Udo z gęsi / Goose thigh / 72 zł
z pieczonymi warzywami korzennymi, musem z marchwi i karmelizowanymi wiśniami / with roasted root vegetables, carrot mousse and caramelized cherries
Deser Szefa / 25 zł
autorskie tiramisu z żelką Baileys
Burger Pastrami / Pastrami Burger / 49 zł
focaccia, wędzony mostek wołowy, ser, karmelizowana cebula, kapusta kiszona z miodem, sałatka ziołowa, sos aioli sriracha i musztarda francuska / focaccia, smoked beef brisket, cheese, caramelized onion, sauerkraut with honey, herb salad, aioli sriracha sauce and mustard
Sezonowany antrykot Piemontese* (430-450g) / Seasoned Piemontese entrecote / 140 zł
z sosem pieprzowym i masłem czosnkowym / with pepper sauce and garlic butter
* na życzenie Gościa możliwe wysmażenie na każdy z 5 stopni
* na życzenie Gościa możliwe wysmażenie na każdy z 5 stopni
Hanger steak/Stek rzeźnika (200g) do samodzielnego wysmażenia na kamieniu lawowym / 48 zł
z sosem winnym z szalotką
Kiszonki / 9 zł
Kurczak supreme / Chicken supreme / 49 zł
faszerowany pesto pietruszkowym i salami spianata piccante, z puree parmezanowym, pieczoną marchwią i sosem curry / stuffed with parsley pesto and spianata piccante, with parmesan puree, roasted carrots and curry sauce
Sałata z grillowanym tuńczykiem / 48 zł
kolorowymi sałatami, granatem, awokado i dresingiem kolendrowo-pomarańczowym
Burrata / 48 zł
z pomidorami koktajlowymi, karmelizowaną brzoskwinią, awokado, ogórkiem kompresowanym, szalotką, oliwą szczypiorkową, ziołami i bruschettą / with cherry tomatoes, caramelized peach, avokado, cucumber, shallot, chive oil, herbs and bruschetta
Bulion wołowy z pierożkami z giczy cielęcej / 23 zł
Krem z białych warzyw z chrupiącą posypką z orzechów i parmezanem / 23 zł
krem z białych warzyw, oliwa truflowa, posypka z orzechów, parmezan
Krewetki duszone na maśle / Shrimps stewed in butter / 51 zł
z białym winem / with white wine
Pieczony rostbef z bakłażanem / 36 zł
z sałatką siekaną z papryki, cebuli, kolendry z musem truflowym i prażonymi pistacjami
Truskawka z pistacjową tartaletką, musem malinowym i żelką borówkową / 25 zł
Panierowane paluszki z kurczaka / Breaded chicken breast / 26 zł
z frytkami i marchewką / with fries and grated carrots
Domowa pomidorowa / Tomato soup / 17 zł
z makaronem Minionki / with Minions noodles
Cukierki – pierożki waniliowe z białym serkiem i musem jagodowym / 19 zł
Piernik / 26 zł
z konfiturą śliwkową, płynną czekoladą i śliwkami karmelizowanymi
Grillowane plastry polędwicy wołowej* / Grilled tenderloin / 52 zł
z pinsą, ricottą i pesto pietruszkowym, pieczonymi pomidorami koktajlowymi, arbuzem, granatem, chipsem z prosciutto, oliwą chili, ziołami i Pomidorkiem Szefa / with pinsa, ricotta and parsley pesto, baked tomatoes, watermelon, pomegranate, prosciutto crisp, chili oil, herbs and Chef’s Tomato
* polędwicę wysmażamy na stopień medium
* polędwicę wysmażamy na stopień medium
Sałatka z serem burrata, karmelizowaną gruszką, kolorowym mixem sałat / 39 zł
pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i dressingiem z prażonych nerkowców
Sałata Cesar z grzankami ziołowymi i chipsem z bekonu z krewetkami/z kurczakiem / 39 zł / 37 zł
Roladka z golonki wieprzowej z lodami musztardowymi / 42 zł
z puree z kapusty i sosem demi-glace
Żurek / 25 zł
z jajkiem i białą kiełbasą / with egg and white sausage
Cytrynka mango-ananas z żelką z marakui / 26 zł
na tartaletce z kremem czekoladowym i owocami
Burger Wegański / Vegan Burger / 44 zł
kotlet z ciecierzycy, jalapeno i karczochów, rukola, grillowana cukinia, hummus paprykowy, ser wegański / chickpea, jalapeno and artichoke cutlet, grilled zucchini, tomato, vegan cheese, arugula, pepper hummus
Kiszonki z młodych warzyw naszego wyrobu / 9 zł
Sałatka z kolorowych pomidorów z szalotką i ziołami / 9 zł
Łosoś na łódkach nadziewanych bryndzą / 54 zł
z cebulą, czuszką, prażonymi pistacjami, młodą marchewką i salsą z żółtych pomidorów
Gicz jagnięca / 68 zł
z puree z białych warzyw i sosem demi-glace
Bulion drobiowo-wołowy z pierożkami i giczą cielęcą / 21 zł
z czuszką i kolendrą
Grillowany oscypek owczy / Grilled sheep cheese / 45 zł
z żurawiną malinową, cebulą karmelizowaną, orzechami włoskimi, sałatką ziołową i chipsem z prosciutto / with cranberries, caramelized onion, roasted walnuts, herb salad and prosciutto crisp
Tatar z awokado z sałatką siekaną i salsą pomidorową / 34 zł
pastą tahini, cieciorką i pumperniklem
Carpaccio wołowe z marynowanej polędwicy / 40 zł
z orzechami, parmezanem, orzechami, kaparami, sałatką z rukoli i musem truflowym
Polędwica Wellington / Wellington sirloin / 98 zł
(polędwica wołowa w cieście francuskim) z sosem pieprzowym / beef sirloin in puff pastry, with pepper sauce
PRZYSTAWKA – Tatar z tuńczyka podany na carpaccio z białej rzepy z sałatką z awokado i rukoli i winegret limonkowym / 39 zł
Babeczka czekoladowa z płynną białą czekoladą w środku / 25 zł
babeczka z ciemnej czekolady, biała czekolada, cukier puder
Chrupiące pierogi z jagnięciną, musem czosnkowym i prażoną cebulą / 42 zł
pierogi, jagnięcina, mus czosnkowy, prażona cebula
Tortellini nadziewane bryndzą i ziemniakami z cebulą i szałwią, w sosie szpinakowym na białym winie / 42 zł
tortellini, bryndza, ziemniaki, cebula, szałwia, sos szpinakowy na białym winie
Kopytka nadziewane czekoladą z masłem i cukrem pudrem / 19 zł
kopytka, czekolada, masło, cukier puder
Chłodnik litewski z jajkiem / 18 zł
Tatar z łososia z awokado / 36 zł
awokado, chilli, kolendra, cytrynowy winegret
Łosoś z sosem śmietanowo-maślanym / Salmon with cream and butter sauce / 59 zł
na bazie octu winnego, z karmelem i pomarańczowym pieprzem, podany z duszonymi rydzami / based on wine vinegar, with caramel and orange pepper, served with stewed mushrooms
Krewetki na ostro / Spicy shrimps / 52 zł
z chorizo / with chorizo
Naleśniki z serkiem waniliowym / Pancakes with vanilla cream cheese / 26 zł
musem malinowym i cukrem pudrem / raspberry mousse and powdered sugar
Burger z kurczakiem dla dzieci / 21 zł
kurczak saute, ser cheddar, sałata, pomidor, aioli, ketchup, frytki
Domowy rosół z kluseczkami dla dzieci / 12 zł
rosół, marchewka, makaron
Żeberka wołowe w sosie BBQ / Beef ribs in BBQ sauce / 63 zł
z puree z kiszonej kapusty / with sauerkraut puree
Krewetki podane z bagietką z masłem szałwiowym na ostro z czuszką / 39 zł
krewetki na ostro, bagietka z masłem szałwiowym, papryka czuszka, podane z bagietką wypiekaną w naszej restauracji
Sałata ze świeżych pomidorów z kulką sera koziego i delikatnym sosem winegret / 36 zł
świeże pomidory, kulka koziego sera, delikatny sos winegret
Mini ziemniaki z serkiem jogurtowym / Mini potatoes with yogurt cheese / 10 zł
Buraczki zasmażane / Cooked beets / 10 zł
Grubo krojone frytki / Steak fries / 10 zł
Kolorowe sałaty z miodowo-musztardowym sosem winegret / Mixed salad with honey-mustard vinaigrette / 10 zł
Włoskie kopytka z masłem / Italian potato dumplings with butter / 10 zł
Cezar z grillowanym kurczakiem / Caesar with grilled chicken / 46 zł
z grzankami maślanymi i chipsem z boczku / buttered croutons and bacon crisp
Sałata z grillowana polędwicą wołową, sałatą rzymską, pomidorkami, awokado i kolendrą / 42 zł
polędwica wołowa, sałata rzymska, pomidorki, awokado, kolendra
Udziec z jelenia (200g) do samodzielnego wysmażenia na kamieniu lawowym / 76 zł
Polska dziczyzna, z polskich lasów. Bardzo chude i sprężyste mięso
Antrykot (400-450 g) z masłem szałwiowym / 89 zł
Polędwica wołowa (200g) / Beef tenderloin / 84 zł
z sosem pieprzowym, do samodzielnego wysmażenia na kamieniu lawowym / with pepper sauce, to be cooked yourself on a lava stone
Pierś z kurczaka z kostką, nadziewana masłem grzybowym, owinięta prosciutto z serkiem jogurtowym i grillowanymi warzywami / 39 zł
pierś z kurczaka, masło grzybowe, prosciutto, jogurt, warzywa
Konfitowana połówka kaczki / Confit half of a duck / 64 zł
z modrą kapustą, żurawiną malinową i musem z zielonych jabłek / with red cabbage, raspberry cranberries and green apple mousse
Burger Jagnięcy / Lamb Burger / 52 zł
pinsa roll, szarpana jagnięcina w BBQ, ser cheddar, grillowana cebula, sos pieprzowy, świeża rukola, papryczka jalapeno, Sos Szefa / pulled lamb in BBQ, cheddar cheese, grilled onion, pepper sauce, arugula, jalapeno pepper, Chef's sauce
Jagnięcina z pieca w sosie serowym z sałatką z marynowanych buraków i wiśni / 59 zł
kotlet jagnięcy, sos serowy, marynowane buraki i wiśnie
Pieczony pstrąg / Baked trout / 55 zł
z aioli limonkowym, miksem sałat i sosem winegret / with lime aioli sauce, mixed salad and vinaigrette
Burger Wegetariański / 41 zł
Wegetariański: kotlet z fasoli, komosy ryżowej, ciecierzycy i papryki, rukola, ogórek konserwowy, pomidor, marynowana cebula, aioli
Polędwiczki wieprzowe nadziewane pikantną kiełbasą chorizo i parmezanem, na puree marchewkowym, z sosem pieprzowym / 44 zł
polędwiczki wieprzowe, pikantna kiełbasa chorizo, parmezan, puree marchewkowe, sos pieprzowy
Burger Klasyczny* / Classic Burger / 52 zł
bułka pinsa, wołowina piemontese, boczek, ser, ogórek kiszony, pomidor, czerwona karmelizowana cebula, sałata lodowa, sosy aioli i BBQ / pinsa roll, piemontese beef, bacon, cheese, pickled cucumber, tomato, red onion, iceberg lettuce, aioli, and BBQ sauces
* burgera wysmażamy na stopień medium
* burgera wysmażamy na stopień medium
Krewetki podane z bagietką z masłem szałwiowym duszone na maśle z białym winem / 39 zł
krewetki na maśle z białym winem, podane z bagietką wypiekaną w naszej restauracji oraz z masłem szałwiowym
Śledź matias w cherry / 32 zł
z pieczonym ziemniakiem, zaprawą z selera naciowego i musztardy francuskiej
Tarta czekoladowa / Chocolate tart / 29 zł
z konfiturą malinową i wiśniową żelką / with raspberry jam and cherry jelly
Tatar z polskiej polędwicy wołowej / Tartare from Polish beef tenderloin / 54 zł
z szalotką, grzybami marynowanymi, ogórkiem kiszonym, żółtkiem, musztardą dijon / with shallot, pickled mushroom and cucumber, egg yolk and dijon mustard
Legendarna Beza / Legendary Meringue / 29 zł
z mascarpone, owocami i musem mango-marakuja / with mascarpone, fruit and mango-passion fruit mousse
Tulipan pistacjowy / Pistachio tulip / 29 zł
z galaretką z mango i marakui z kruchym ciasteczkiem / with mango-passion fruit jelly on a shortcrust cookie
Krem z pieczonych pomidorów / Baked tomato cream / 25 zł
z jogurtem greckim i pesto bazyliowo-pietruszkowym / with Greek yogurt and parsley pesto
Żur na zakwasie z jajkiem i wędlinami / 19 zł
żur, jajko, wędliny z naszej spiżarni
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem / Sauerkraut soup / 27 zł
z chrupiącymi skwarkami i ziemniakami / with smoked rib, crispy cracklings and potatoes
Grillowany moskol / 28 zł
z lubczykiem, paloną cebulą, bryndzą z jalapeño i grillowaną szalotką
Zobacz, kto stoi za naszymi wyjątkowymi daniami!
Poznaj bliżej naszego szefa kuchni i sprawdź, jakie dania poleca najbardziej. Zajrzyj również do menu, by już teraz zastanowić się, czego u nas skosztujesz!
Szef kuchni poleca
Nikt tak dobrze nie zna serwowanych przez nas potraw jak szef kuchni. Zobacz, które dania poleca Gościom najbardziej!
SPRAWDŹ TERAZKarta menu
Znajdziesz w niej tradycyjne podhalańskie dania, ale nie tylko. Sprawdź już teraz, na co masz ochotę!
SPRAWDŹ TERAZ